lördag 29 januari 2011

Sop Moei-helg

Igår och idag var vi på elevhemmet i Sop Moei. Tanken är att vi ska åka dit ungefär varannan helg och leka, undervisa och bara umgås med barnen. Barnen på elevhemmet är mellan 9-13 år. Lite väl unga för att bo på internat kan man tycka...  Det var några elever idag som frågade hostelmamman när de skulle få åka hem, då förklarade hon att de måste vänta till sommarlovet eftersom om de åker hem nu så kommer de inte att vilja åka tillbaka sen... Men det positiva är ju att de genom att de bor på elevhemmet får möjlighet till skolgång som de kanske inte skulle ha fått annars. Skolgång är verkligen ingen självklarhet ute i byarna. Dessutom är elevhemsföräldrarna jättegulliga och hostlet känns väldigt hemtrevligt, så nog tror jag att de trivs ändå, även fast de självklart saknar sina familjer.

Hur som helst åkte vi till Sop Moei igår 12.30, med den sista Song Teown (korkat att den sista går så tidigt). Så vi fick försöka underhålla oss själva bäst vi kunde på elevhemmet ganska länge innan eleverna kom tillbaka från skolan. Barnen slutar skolan vid fyra. Det var lite kul för på kvällen skulle hela hostlet åka iväg på ett födelsedagskalas, i en liten by precis utanför Sop Moei. Först var det andakt och sen var det mat. På andakten pratades det på sgwo-karen, men efteråt började en kille prata på thai. Jag förstod lite senare att han försökte översätta åt oss, han trodde alltså att vi kunde flytande thai. Det var ju snällt, men jag förstod inte mer än enstaka ord tyvärr!



Man kan klämma in många barn på ett flak...

Att det var det ett barnkalas märktes inte alls, förän strax innan vi skulle åka tillbaka och det började sjungas "Happy Birthday".  Det visade sig att det även bjöds på tårta (dock inte till hostelbarnen, antagligen för att de var så många, och tårtan var så liten). Men vi fick såklart, typ först till och med... Sjukt konstigt är det. Men på nåt sätt har vi slutat att förvånas av den speciella behandlingen vi brukar få. Hur som helst var det här det första kalaset vi har varit på i Thailand, här är det inte så speciellt att fylla år. Det där med sången och tårtan var verkligen överraskande!

Efter kalaset åkte vi tillbaka till hostlet och kollade på thai-såpa, det är typ den ultimata helgunderhållningen här. Thai-såpor är skrattretande dåliga, men alla tycks älska dem ändå!

Idag hade vi lekar och lektion med barnen. Det är lite svårt att ha lektion med så många barn, vi är ju vana vid 5-6 åt gången, men det gick bra ändå. Det är även lite svårt när man inte riktigt känner barnen, de är väldigt blyga och visar oss lite VÄL mycket respekt tycker jag. De bokstavligen bugar sig för oss när vi går förbi, kan bli lite tröttsamt... Tyvärr finns det inte mycket man kan göra åt detta, förrutom att lära känna dem bättre och komma bort från allt det stela och formella. Men barnen är hur som helst jättesöta och väldigt nyfikna på oss! :) Mot slutet lekte vi lite med min kamera, de vill inte gärna bli fotade själva, men tillsammans med oss gick bra, och att testa att ta kort tyckte de var väldigt kul :)





Ha det bra så länge!
/Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar